Tips voor de beginnende wielrenner

Als je onlangs hebt ontdekt hoe leuk fietsen is, begint het misschien toch een beetje te kriebelen om jezelf op te geven voor de ultieme uitdaging: De Amstel Gold Race. Als officieel partner van de Amstel Gold Race weten we dat een goede voorbereiding key is! Daarom helpen we je op weg met een paar praktische tips.

Voeding en hydratatie:
Zorg ervoor dat je tijdens je trainingen en de race goed gehydrateerd blijft en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Door tijdens het fietsen vaak kleine beetjes te drinken, neemt je lichaam het vocht en de voedingsstoffen goed op. Drink bij voorkeur sportdrank. Ieder lichaam werkt anders dus probeer uit te testen welke voedingsmiddelen het beste voor je werken. Maar zorg dat je in ieder geval altijd een energierijke reep op zak hebt.

Doseer je inspanningen:
Als je begint aan de race dan wil je het liefst zo hard mogelijk van start. Maar dit is één van de grootste valkuilen voor beginners. Om de race uit te kunnen rijden moet je je inspanningen leren doseren. Kies voor een tempo dat je de hele race kunt vasthouden.

Klimvaardigheden:
De Amstel Gold Race staat bekend om zijn uitdagende beklimmingen. Belangrijke vaardigheden om goed te kunnen klimmen zijn schakelen, het vinden van een comfortabel ritme en het behouden van een goede houding. Als je niet in Limburg woont, ben je waarschijnlijk niet altijd in de gelegenheid om in de heuvels te trainen. Fietsen bij flinke tegenwind, ook wel “The Dutch mountains” genoemd, is daarom ook een goede oefening om later de heuvels te kunnen beklimmen.

Technische vaardigheden:
Zorg dat je je basis fietsvaardigheden goed beheerst. Vooral het bochtenwerk en het afdalen maken het verschil in de Amstel Gold Race. Als je de fijne kneepjes van deze onderdelen beheerst kom je veilig en efficiënt door de meer technische stukken van het parcours door.

Uitrusting:
Het lijkt misschien logisch, maar te belangrijk om niet te noemen: zorg dat je fiets in goede staat verkeert. Zorg dat je banden goede grip hebben met het juiste profiel, dat je remmen gecheckt zijn en dat je fiets qua hoogte optimaal is afgesteld.

Trainingsschema:
Begin ruim van tevoren met het volgen van een trainingsprogramma dat gericht is op het verbeteren van je uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Dit doe je door een combinatie te maken van duurtrainingen en intervaltrainingen. Zo rijd je straks moeiteloos door het Limburgse landschap.

Rust en herstel:
Vergeet niet het belang van rust en herstel in je training. Luister naar je lichaam en neem voldoende rustdagen om blessures te voorkomen en je lichaam de kans te geven om te herstellen van zware trainingen.

Ten slotte, vergeet niet te genieten van de ervaring! De Amstel Gold Race is een iconisch wielerevenement en het voltooien ervan is een prestatie waar je trots op mag zijn. Focus niet alleen op het resultaat, maar geniet ook van de reis zelf. Veel succes met je voorbereidingen en veel plezier tijdens de Amstel Gold Race!

Benieuwd hoe je deze tips in de praktijk brengt? Bekijk dan onze video’s met ex-prof Bram Tankink waarin hij de tips demonstreert.