De winactie

Wat zit er bij de winactie inbegrepen?

Bij de winactie zitten de volgende onderdelen inbegrepen: een AED-apparaat, een veiligheidskast met code, installatie door een monteur, een cursus voor 12 personen hoe om te gaan met een AED-apparaat. Let op: de winnaar is zelf verantwoordelijk voor het regelen van de stroomvoorziening op de zelfgekozen locatie.

Kan ik nog afzien van de prijs?

Als je gewonnen hebt, nemen we de actie met je door en de dingen die jouw buurt zelf moet regelen zoals de locatie en stroomvoorziening. Op dit moment kun je aangeven of je door wilt gaan of niet.


Het AED-apparaat

Welk AED-apparaat is het?

Mindray C1A Fully-Automatic.

Wat zijn de afmetingen en het gewicht van de AED-kast?

H = 423 mm, L = 388 mm, D = 201 mm, Gewicht = 3,5 kg

Waar moet de AED-locatie aan voldoen?

De AED dient aan de buitenzijde van een gebouw (bijvoorbeeld een woonhuis) opgehangen te worden, waar deze 24/7 toegankelijk is voor iedereen in een noodsituatie. Vanuit de installatie is het vereist dat een stroomvoorziening aanwezig is. Voor de aansluiting van de AED is een aparte groep nodig.

Wat moet ik regelen qua elektra?

Voor het ophangen van de AED is het noodzakelijk dat hier een aparte groep voor beschikbaar is.

Wat gebeurt er met de AED als ik verhuis?

De AED is gewonnen door de buurt, deze blijft.

Wie is er verantwoordelijk voor het onderhoud?

De winnaar en de buurt zijn verantwoordelijk voor het onderhoud.

Waar kan ik terecht met vragen over de AED?

Veel informatie is te vinden op de website van de Hartstichting: https://www.hartstichting.nl/. Daarnaast kun je bij ons terecht via: udp-dichtbij@unive.nl.

Wat moet ik doen als de AED gebruikt is?

Wanneer de AED gebruikt is, moeten een aantal onderdelen vervangen worden zoals de pads en de batterij. De AED wordt meegenomen door de hulpdiensten en binnen 24-uur klaar voor gebruik teruggebracht. Dit hangt af van het afgesloten abonnement voor onderhoud. Hier kan een vervangende AED na gebruik inzitten evenals het weer “klaarmaken” van de AED.

Wat zijn de kosten na het gebruik van de AED?

De kosten voor onderhoud van AED’s verschillen per partij en variëren van enkele tientjes tot €200,- per jaar. Ook is het afhankelijk van de wensen. Lokale partijen zijn veelal goedkoper dan landelijke.

Hoe lang na gebruik vindt de servicebeurt plaats?

Normaliter vindt 24 uur na gebruik de servicebeurt plaats. Dit hangt af van het afgesloten abonnement voor onderhoud.

Hoe weet ik de code van de AED?

Met de buurt spreek je de code af. Als je via HartslagNu opgeroepen wordt, ontvang je de code op je telefoon.


De AED-training

Wat leer je tijdens de training?

In de reanimatiecursus leer je reanimeren en hoe je een AED gebruikt. Je leert hoe je controleert of een slachtoffer bij bewustzijn is en of deze persoon nog ademt. Ook het geven van borstcompressies en beademen komen aan bod.

Door wie wordt de AED-training gegeven?

Het Rode Kruis geeft de training. Na afloop ontvang je bij goed afronden van de cursus een officieel certificaat waarmee je je kunt aanmelden bij HartslagNu.

Kan iedereen meedoen met de training?

Als je bent uitgenodigd door de winnaar kun je deelnemen aan de training. Je hoeft hiervoor geen kennis van AED of EHBO te hebben.

Hoelang duurt de training?

De training duurt 4 uur.


HartslagNu

Wat is HartslagNu?

HartslagNu is het landelijk oproepsysteem voor reanimatie. Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept het systeem automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Zij krijgen de opdracht om te reanimeren of de dichtstbijzijnde AED op te halen die is aangemeld bij het systeem. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.

Hoe meld ik mij aan bij HartslagNu?

Aanmelden kan via de volgende website: https://www.hartstichting.nl/help-mee-met-tijd/reanimatie/word-burgerhulpverlener

Hoe meld ik de AED aan bij HartslagNu?

Aanmelden van het AED-apparaat kan via de volgende website: https://hartslagnu.nl/aed/ik-meld-een-aed-aan/

Kan ik aangeven dat ik op bepaalde momenten niet opgeroepen wil worden?

In de app kan je dit gemakkelijk aangeven. Wil je bijvoorbeeld liever niet ‘s nachts opgeroepen worden, kan je dit in de app aan je voorkeuren toevoegen. Ook als je een keer op vakantie gaat, kan je in de app aangeven dat je niet opgeroepen wilt worden.

Ben ik verplicht om te komen als ik een oproep krijg?

Nee, je mag altijd weigeren. Je beslist altijd zelf of je een oproep accepteert.

Krijg ik een melding als een ander geaccepteerd heeft?

Ja hier krijg je bericht van via de HartslagNu app.